בעבודה השוטפת שלנו אנו נתקלים כל הזמן בשאלות מדוע אתם גובים יותר? או למה אני צריך לשלם דמי תיווך גבוהים יותר מהמקובל?
אז בואו נעשה סדר,וננסה להבין מה זה מתווך עסקי ומדוע דמי התיווך שונים מדמי התיווך בנדל"ן .
להלן מורה נבוכים:
מתווך עסקי וההבדלים בדמי תיווך מנדל"ן
בעידן הכלכלי העכשווי, שבו תחרות והזדמנויות עוברות בצורה מהירה, הצורך במתווכים עסקיים מתגבר כל יום. מתווכים עסקיים הם המומחים המקצועיים שמטרתם לסייע לחברות ויזמים למצוא ולנצל הזדמנויות עסקיות, ליזום שותפויות ולשפר את הקשר בין צדדים שונים. נכונותם לשלם דמי תיווך גבוהים מתבטאת ביכולתם של המתווכים העסקיים לספק ידע מומחיותי, ניסיון רחב וקשרים מוכחים.
המתווכים העסקיים הם תופעה נפוצה בעולם. מדובר באנשים שתפקידם לסייע לחברה – אם זו חברת סטרטאפ או כל חברה אחרת שמעוניינת לגייס הון לפעילותה – למצוא משקיע, לקוח או מפיץ. כשחברה כזו מתקשרת עם מתווך עסקי עליה לחתום עמו על הסכם תיווך (FINDER FEEAGREEMENT).
התנאים לזכאותו של מתווך עסקי לדמי תיווך
בית המשפט פסק, בהסתמך על פסיקות קודמות של בית המשפט העליון, כי חוק המתווכים במקרקעין, התשנ”ו-1996 אינו חל על מתווך עסקי, אך ככלל, זכאות לדמי תיווך מותנית בקיומם של שני התנאים הבאים: (א) קיים הסכם תיווך, מפורש או משתמע; ו-(ב) המתווך היה הגורם היעיל להתקשרות בעסקה אשר לבסוף נכרתה. בהיעדר הסכמה אחרת בהסכם התיווך, זכותו של המתווך לקבל תשלום תהיה כפופה להשגת מטרת התיווך, כלומר לכך שתיכרת עסקה בין הגורמים שביניהם תיווך.
דמי תיווך מקובלים בעולם העסקים:
- מוכר עסק 10%-5% משווי העסקה בתוספת מע"מ .
- קונה עסק 5% מערך העסקה בתוספת מע"מ.
תנאים מקובלים בתהליך רכישה או מכירה :
- יש להקפיד על חתימה על הסכם תיווך מסודר אשר מגדיר את ההתחייבות בצורה ברורה.
- יש לכבד בקשות להוכחת יכולת מימון ורצינות על ידי הקונים.
- נהוג לחתום על הסכם סודיות(NDA) ללא שם החברה על ידי הקונה,ורק לאחר מכן לחשוף את שם החברה ולהוסיפו לטופס הסודיות.
לסיכום :
- ישנו קונצנזוס עולמי באשר לדמי התיווך בעולם החיבורים העסקיים.
- טעות נפוצה מאוד להשוות בין מתווכי נדלן למתווכים עיסקיים מבלי לפגוע בכבודם חלילה.אופי עבודה והתמחויות שונה לחלוטין. לדוגמא מוחשית זה בערך כמו להשוות רופא עם התמחות במקצוע מסויים לבין רופא עם התמחות אחרת .כל אחד מהם משתכר שונה . הגורם המאחד הוא ששנייהם רופאים למדו פחות או יותר אותו דבר וכל אחד בסוף המסלול התמחה במקצוע מסויים,כאשר לכל מקצוע יש יכולת השתכרות שונה.
מקורות למאמר זה:
ידיעות אחרונות – תורת הפיינדרים (מחפשים)